Поредното дело за клевета, заведено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, опита да тръгне в Софийски районен съд срещу лидера на „България без цензура" Николай Бареков.

Адвокат Марин Марковски разясни пред News.bg, че това е третото дело, което клиентът му завежда срещу Бареков.
Марковски уточни конкретно, че в сутрешния блок на „ТВ7” Бареков заявил, че Бойко Борисов е убил около 150 души. На репликата от водещия как се е случило и лично ли ги е убил, Бареков продължил с думите „не лично като Чакъра, но той е свързан”, обясни защитникът на бившия премиер.

На днешното заседание съдът не даде ход на делото, тъй като на Бареков не бил връчен препис от частната тъжба, а и не е стана ясно дали е бил уведомен за провеждането на заседанието.

Защитниците на бившия журналист - адв. Теодор Тотев и адв. Даниела Андреева присъстваха в зала и поеха ангажимент, че ще връчат документите на подзащитния си, както и, че ще го уведомят за кога се отлага делото.

Тотев и Андреева изразиха две възражения. Първото - относно пълномощното, с което адвокатът на Борисов, Марин Марковски, е ангажиран от клиента си. Оказа се, че проблемът се изразява в датата на пълномощното, което е 4 октомври 2013 година, т.е 2 дни преди да е извършено деянието, за което Борисов съди Бареков. Съдът обаче не уважи това възражение, като прие, че се касае за техническа грешка.

Второто възражение е свързано с преупълномощяването на сина на Марин Марковски, Димитър Марковски - в предишно заседание Димитър Марковски се е явил вместо баща си в съдебна зала).

Поради това, защитата на Бареков поиска прекратяване на делото, а адвокат Марин Марковски се ангажира за следващото заседание да направи необходимите уточнения.

Общо 6 дела има срещу Бареков за извършени престъпления, заведени като тъжби, все още неприключили, обяви адвокатът на Борисов. Марковски поясни, че всички дела са заведени през кратки интервали от време - месец ноември.

По настоящото обвинение за клевета законът определя наказание под формата на глоба и обществено порицание. По думите на Марковски обаче, Бареков бил осъждан за подобно обвинение, така че той няма право на административна санкция.
Ако се приеме, че обвинението е доказано, след приключване на експертизите, съдът е длъжен да наложи глоба и да постанови обществено порицание на лидера на „България без цензура”.