Президентът на САЩ Барак Обама e одобрил използването на сила за освобождаване на взетия за заложникот сомалийски пирати капитан на кораба "Мерск Алабама".

Това съобщават световните агенции, позовавайки се на началника на Централното командване на американските ВМС вицеадмирал Уилям Гъртни.
Самият Гъртни обаче предупреждава, че ситуацията е изключително опасна и напрежението в региона може да прерасне в неконтролируемо насилие.

Припомняме, малко преди да бъде предприета спасителната операция на капитан Филипс е станало ясно, че той е застрашен от незабавна екзекуция.
Преди това капитанът направи опит да избяга, а преговорите за освобождаване се провалиха.

По думите на Уилям Гъртни американските представители по случая са отказали да водят каквито и да е разговори за откуп.
В акцията по освобождаване няколко пирати бяха убити, а един е пленен. Него го очаква съдебен процес и съответно присъда доживотен затвор.

През цялото време на инцидента американските военни действали "с ясните инструкции и разрешение на президента" да действат незабавно, ако бъде установено, че животът му бъде застрашен, посочва Уилям Гъртни.

Самите сомалийски пирати се заканиха да отмъстят за своите другари, убити по време на операцията.

"Французите и американците ще съжалят за точа, че започнаха да убиват. Ние не убиваме, а само искаме откуп. От този момент ние ще правим каквото сметнем за добре с тези, които се окажат французи и американци", казва представител на пиратите, цитиран от агенция "Ройтерс".

От разположения в Кения Център за морска помощ изразиха също мнение, че операциите срещу пиратите могат да доведат до усложняване на ситуацията във водите на Сомалия и да увеличи жестокостта на пиратите.
От сега нататък пиратите ще знаят, че всичко може да се случи, и ще действат много по-крайно, казва Андрю Мвангура.