Подкомисията за контрол над СРС-та в парламента на първото си заседание за годината подхвана подслушаните разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, както и тези на депутатките от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Пълен консенсус сред членовете на комисията е постигнат днес за начина и посоката, по които трябва да бъде извършена проверката от комисията. Това обясни след заседанието председателят на комисията депутатът от Атака Явор Нотев.

Комисията ще провери дали някой институт е възложила подслушването, на какво основание, за какъв срок са прилагани СРС-тата и какъв е резултатът от тяхното ползване.

Това ще позволи да се отговори на първия и най-важен въпрос - дали сме изправени пред информация, която е събрана със специално разузнавателно средство по реда на закона и неправомерно тази информация е изтекла и е използвана за друго, или сме изправени пред информация, която е събрана с техническо средство, но без прилагане на законовите процедури за събиране на информация", посочи Нотев. Комисията иска да получи отговор до края на седмицата.

На този етап вътрешният министър няма да бъде изслушан в комисията за контрол на СРС-тата, освен ако от проверката не стане ясно, че именно от МВР е тръгнало подслушването на Ваньо Танов.

МВР обаче ще бъде първата институция, към която комисията ще отправи питането си. Информация за това дали са приложени СРС-та по едно лице се съсредоточава в МВР, поясни Нотев.

Комисията ще пита и прокуратурата, и ДАНС дали е разпореждано подслушване на шефа на митниците, като отговор депутатите от комисията ще търсят не само от Софийска градска прокуратура, но и от регионалните прокуратури.

Явор Нотев вече е разговарял с главния прокурор, като обвинител номер едно му обеща пълно съдействие.