Ръководството на БДЖ е отворено за преговори. Утре в 14 часа ще има среща между синдикатите и представителите на железниците. Това съобщи председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров, цитиран от БНР.

Той каза още, че ако не бъде завършена планираната реформа, цялото ръководството на железниците е готово да си подаде оставката. Управителят на БДЖ „Товарни превози" ЕООД Пламен Джуров предложи преговорите да станат публични, за да е ясно кой за какво се бори.

Шести ден над 80% от работниците и служителите, които днес са на смяна в българските железници стачкуват.

От общо 131 влака по разписание в цялата страна към 10.30 ч., които е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 96, 8 влака са отменени, а за 19 влака, които са били в движение преди началото на стачката, до този момент не са стигнали до крайната си точка, като няма сведение на коя гара са спрели.

Синдикатите заявиха, че в понеделник са били блокирани над 80% от влаковете. Междувременно стана ясно, че загубите за железниците от стачката до момента възлизат на близо 400 000 лв.

От КТ Подкрепа информират, че на гара Бойчиновци превозната бригада на влак 70104, след като заявява, че стачкува, началник гарата извършва маневрата на композицията, което е в абсолютно нарушение по сигурността и безопасността на движението.

Синдикатите припомнят, че със заповед е спряно движението на 30 влака, от които 24 - ежедневно и 2 в дните 1, 2, 5 и 7 декември. По същество тези действия на ръководството на БДЖ за преустановяване на движението на 30 влака представлява локаут по смисъла на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, като по този начин ръководството на БДЖ се поставя над законите на Р България.


В понеделник стана ясно, че КНСБ иска разрастване на стачката. Вчера БДЖ внесе в съда иск за установяване на законността на стачката. Ако протестът бъде обявен за незаконен, стачниците могат да бъдат санкционирани за финансови загуби и пропуснати ползи.

Настоящият президент Георги Първанов и приемникът му на поста Росен Плевнелиев призоваха за диалог между протестиращи и ръководство. Транспортният министър Ивайло Московски също призова ръководството на БДЖ да преговаря за прекратяване на стачката.