несебърКметът на Несебър Николай Димитров, председателят на общинския съвет Благой Филипов и представители на протестиращите граждани ще изготвят декларация до ДНСК с искане събарянето на строежите в Стария град да се отложи до пролетта, съобщи BurgasInfo.

Това е решението, взето по време на срещата, която се проведе тази сутрин в общината и на която присъстваха и представители на РДНСК и полицията. Кметът е поискал 6-те обекта, които трябва да се съборят в четвъртък, да останат поне до март-април, тъй като живеещите в тези къщи хора не могат да изкарат зимата без покриви.

Представителите на РДНСК са заявили, че нямат правомощия да спрат събарянето, а декларацията трябва да се изпрати в ДНСК в София. Междувременно се очаква и решението на Административния съд по жалбата, която вчера внесоха протестиращите и с която също се иска спиране на събарянето.

Днес гражданите на Несебър отново се вдигнаха на протест. По план трябваше след разрушаването на два магазина в сряда да се пристъпи към събарянето на надстроени етажи от къщи. "Като ни съборят покривите, после кой ще ни разреши да си ги построим отново? Кой ще има право да ни ги направи?", питаха протестиращите.

Те изразиха недоволството си от вчерашното изявление на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевенелие, според когото строежите са правени единствено с цел облагодетелстване. "Нарече ни корабни магнати, които карат скъпи коли. Нашите коли бяха на барикадата - видя се какви са", отговориха на нападките протестиращите.

Според тях проблемът в Несебър се дължи на двойния аршин, с който се мерят строежите. По думите на местните хора е имало практика да се узаконяват само строежите, проектирани от съпругата на бившия директор на националния институт за паметниците на културата Георги Угринов - Илка Угринова. Изработените от други архитекти проекти не се одобрявали.

Председателят на общинския съвет Благой Филипов също заяви, че вероятно има конфликт на интереси, щом са узаконявани големи хотели, а етажи за живеене - не.

Справка в информационния регистър ДАКСИ показва, че съпругата на Георги Угринов има 3 фирми - "Илка Иванова Дишлиева", "Архилиния" и "Иноарх". И трите се занимават с архитектурни и инженерни дейности.

През 2009г. се появи информация, че Софийската градска прокуратура разследва Георги Угринов за престъпление по служба при издаване на положителни становища за строителство.