Средствата, които искат производителите на тютюн, не са били заложени в бюджет 2009 г. и той не е правен от нашето правителство.

Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при срещата си с протестиращи тютюнопроизводители край село Труд, област Пловдив.

Производителите на тютюн настояват за изплащането на 180 млн. лв. премии за реколта 2009 г. сега, но министър Найденов ги информира, че такива пари в бюджета няма.

За следващата година са заложени 80 млн. лв. и те ще бъдат изплащани през втората половина на 2010 г.

Министър Найденов заяви, че Европейският съюз върви към политика за спиране на субсидиите за тютюнопроизводство и правителството ще търси варианти за работещите в сектора към програми за алтернативна заетост.

Тютюнопроизводителите ще трябва да връщат допълнително средства, ако сега се отпуснат премии, обяви министър Найденов при срещата си с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите.

България има право да отпуска 116 млн. лв. годишно държавна помощ за тютюнопроизводители по разрешение на Европейския съюз. През пролетта на тази година са отпуснати 108 млн. лв.

До края на тази година единственият вариант е да се осигурят само още 8 млн. лв. Тези средства обаче ги няма предвидени в бюджета, каза министър Найденов.

"Ако отпуснем над тази сума, ще претърпим санкция от Европейската комисия и тютюнопроизводителите ще трябва да върнат сумите", обясни той.

Отделно ще изгубят възможността да кандидатстват за европейски субсидии по другите програми през следващите три години.

За да получат тютюнопроизводителите премии по-големи от заложените в бюджета за 2010 г. 80 млн. лв., ще се използват ресурси на „Булгартабак". Това заяви министър Мирослав Найденов след разговорите си с представители на протестиращите.

Той не се ангажира с повече подробности, но допълни, че утре преговорите продължават в София.

По-рано днес тютюнопроизводителите заплашиха, че ще преминат и към блокада митниците на границата с Турция и с Гърция, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Те се събраха с искане незабавно да им бъдат изплатени държавните компенсации, както са ги получили миналата година - преди Коледа.
Протестиращите искат и отговор на въпроса какъв ще бъде размерът им.

Междувременно във Враца премиерът Бойко Борисов каза, че за следващата година ще се намерят пари за тютюнопроизводителите.