Най-рано в средата на 2010 година според Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ може да се очаква положително развитие и усещане на икономическо оживление.

За момента икономическият климат в България се влошава. Според прогнозите за 2009 положително развитие ще настъпи в еврозоната.

Институтът за социални и синдикални изследвания представи изследване за издръжка на живот на лице от домакинство, както и на лице от домакинство на бедни.

Според експертите за месец юни 2009 г. общо за храни и нехранителни стоки на лице от домакинство са били необходими 480.70 лв. - за хранителни стоки и цигари - 229.50 лв., а за нехранителни стоки и услуги - 251.20 лв.

Издръжката на един работещ в четиричленно семейство с две деца е 538.12 лв.

Според изследванията рязко е намалял достъпът до кредити през първите 5 месеца на тази година, а хората са имали достъп до кредитиране над 2,3 пъти по-малко в сравнение с 2008 и 2007 година.

По мнението на специалистите отчитаното равнище на безработица не е реално, като аргументи те посочват, че със 140 000 души са намалели осигуряваните в НОИ лица.

По данни на КНСБ 100 000 са били освободени от работа, но няма данни колко от тях са започнали отново да работят.

Според изследването през първите 5 месеца на тази година няма промяна в структурата но доходите, но има тенденция на намаляване на размера им.

Като негативни ефекти от института посочиха намалялото производство във връзка с кризата, непълното работно време и тенденцията към спад на доходите.