Германският канцлер Ангела Меркел и нейният кабинет нямат достатъчно контрол над дейността на германската служба за външно разузнаване БНД, която се твърди, че е помагала на американската Агенция за национална сигурност (АНС) да шпионира европейски политици и компании.
Това заяви депутат от германската Зелена партия, цитиран от руски медии.

През миналата седмица в германски медии се съобщаваше, че БНД може да е шпионирала европейски цели по искане на АНС. Според авторитетния „Ди Цайт", АНС е дала списък с около 800 хил. IP aдреса, телефонни номера и имейли на БНД за наблюдение, включително IP адресите на европейски компании и политици, сред които по-късно се оказа, че е и „Еърбъс", основен конкурент на американския самолетостроител „Боинг".

В светлината на тези публикации, представители на кабинета на Меркел са били поканени да говорят пред парламентарна комисия. След срещата говорителят на Меркел Щефан Зайберт заяви, че „технически и организационни пропуски" са били установени в работата на БНД. Той подчертал, че няма индикации за масов шпионаж срещу европейци.

„Ние трябва да разберем, ако БНД ни е лъгало, а този факт е практически потвърден, но бил ли е кабинетът на канцлера наясно с това? Кабинетът на канцлера извършва пряк контрол върху БНД... така че това е въпрос към канцлера, до каква степен тя контролира своя кабинет", заявява Ханс-Кристиан Щрьобеле, депутат от Зелената партия, който е и член на комисията за службите за сигурност към Бундестага.

Зеленият депутат подчертал, че е изключително важно да се разбере дали БНД са дали информация за хора и компании от списъка на АНС на САЩ.

Опасенията за киберсигурността в Германия остават високи откакто избухна скандала през лятото на 2013 г., когато бившият агент на АНС Едуард Сноудън разкри, че Вашингтон е подслушвал европейски политици, включително канцлера Ангела Меркел.