Истинският им проблем е, че се поставя паметен знак, паметник, който ни напомня национално достойнство и минало величие. Това написа в профила си във фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с дискусиите относно новооткрития паметник на цар Самуил.

Припомняме, паметникът бе открит днес с военни почести. Мястото и образът на паметника на цар Самуил предизвикаха дискусии, като очите се оказаха най-спортният детайл. Фосфоресциращи очи на паметника на цар Самуил не бяха приети от софиянци. Ден преди откриването му заваляха подписки и протестни писма.

"Тези очи вътрешно излъчват огън", заяви авторът на паметника. Той обясни, че така критикуваните очи на паметника, символизират очите на всичките ослепени войни на цар Самуил.

Във фейсбук Джамбазки попита има ли нещо по-гротескно, по-тъжно, по-горчиво, по-иронично от това, да се обсъждат и осъждат очите на цар Самуил. „Очите на царя, чието сърце не издържа, когато вижда избодените очи на ослепените си войници", изразява недоволството си евродепутатът от породения спор.

По думите му, всъщност истерията на "менталните" изроди, грантови храненици на "отворени" общества и още по-отворени задници, не е породена от това, дали статуята свети, намига, мига, пляска или подскача. Той смята, че критиците са раздразнени от факта, че се издига паметник на велик български владетел, български цар. Именно заради това се осъждала фигура, размер, ръст, очи, къде е и защо е там и дали няма да се разсърдят скопяните.

„1001 години след сражението при село Ключ, великият български владетел, Цар Самуил получи своя паметен знак и признание. До църквата, останала там от времето на баща му, комит Никола и точно срещу войните си. Поклон и вечна памет", завършва Джамбазки.