„Да си българин в Македония е престъпно деяние. Говоря сериозно."
Това каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, цитиран от БНТ.

Той припомни, че доскоро в страната е имало закон за македонската национална чест, според който принадлежността към една етническа група - българската, се е смятало за криминално престъпление и се е наказвало със затвор от 3 г. и половина.

„Сега този закон, разбира се, от кумова срама е премахнат, но преследванията на българи продължават", посочи Димитров.

Във връзка обиските, арестите и изземването на български паспосрти в гр. Струмица, за който алармираха от гражданското сдружение Български културен клуб - Скопие, проф. Димитров коментира, че практиката в Македония е такава - за сплашване те арестуват за по час-два, или те осъждат по някакво измислено обвинение или просто те викат и те предупреждават: "Внимавай, защото за бугараши в Македония място няма!".

Той даде за пример случая със Спаска Митрова и Мирослав Ризински, като подчерта, че има и много други хора, попаднали в подобни ситуации.

„Около 500 македонци седмично искат българско гражданство и го получават. И за да не се редят на опашки пред Агенцията за чужденците, се използват посредници - фирми, които вместо тях се редят на опашки и извършват услугата. Точно такива 6 човека са арестувани в Струмица и след 2 часа са пуснати", посочи директорът на НИМ.

Една от причините да не подкрепим Македония за членство в ЕС е масовото преследване на българи в Македония, посочи проф. Божидар Димитров. За филма "Трето полувреме" и публикациите в "Утрински вестник", според които властите в България са изключително раздразнени от сюжета на филма и поради това възпрепятстват европейското бъдеще на Македония, историкът подчерта, че причините са други и едва ли един филм може да създаде проблем между две съседни държави.