Долната камара на руския парламент прокара законопроекта за задължаване класифицирането на неправителствените организации (НПО) като „чужди агенти", които са свързани с политически дейности и са финансирани от чужбина, съобщи РИА Новости".

Само трима депутати гласуваха против законопроекта, един въздържал се и 374 депутати гласуваха „за" законопроекта.

Предложените поправки в законопроекта от президента Владимир Путин бяха разгледани на второ четене.

Те ще освободят от задължение регионални организации и държавни компании и свързаните с тях неправителствени организации, също държавни, общински и финансираните от държавните органи.

Неправителствените организации, които са финансирани от чужбина, ще трябва да публикуват доклад два пъти през годината за действията им и за финансовите разходи. Ако това не бъде осъществено, според проектозакона, може да доведе до четири години затвор или глоба в размер на 300 хиляди рубли ( 9200 долара) за членовете.

Най-старата организация за правата на човека в страната - „Московската-Хелзинска Група" - обяви, че ще затвори офисите си, вместо да спазва закона. Руската Обществена палата също съобщи, че няма да подкрепи законопроекта в сегашната му форма.

По-рано тази година президентът на Русия Владимир Путин заяви, че САЩ вкарват милион долари в НПО, за да влияят върху резултатите от изборите в Русия.
Законопроектът е предложен от депутата от „Единна Русия" Александър Сидякин, автор на приетия на скоро закон за увеличаване на глобите за нерегламентирани протести.