Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничното богослужение по случай Възкресение Христово.

То започна в 23.30 часа в събота и се проведе в Катедралния храм "Св. Александър Невски" в София.

Делегацията, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, донесе по-рано Благодатния огън от Божи гроб в България.

Към 23.30 часа, фенерът с огъня бе предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"Нека пламъкът на божигробския огън да грее в нашите души и сърца, за да отпразнуваме радостно светлото Христово Възкресение! Амин!", заяви Негово Светейшество и внесе Благодатния огън в храмовия олтар.

"Нека се смирим докрай пред чудото на Божието всемогъщество! Нека нищо в тази нощ не помрачава радостта ни от Живота, възсиял от гроба! И нека тази радост ни съпътства във всички дни от живота ни, при всяко обстоятелство, като прогонва далеч от нас духа на робството и всеки страх", призова патриархът.

Сред присъстващите в храма бяха президентът Росен Плевнелиев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и други.

Възкресение Христово е най-голямото тайнство на християнската религия.

Според Евангелията, седмица преди да бъде разпнат, Исус влиза в Йерусалим като Месията, изпратен от Бог, за да спаси човечеството. От тогава този ден се празнува като Цветница.

Юдейските свещеници се противопоставят на „самопровъзгласилия се" Божи син и го обявяват за престъпник.

Няколко дни след влизането на Исус в Йерусалим, един от неговите апостоли- Юда Искариотски, го предава на римските власти срещу 30 сребърника.

Исус е осъден на смърт. Според тогавашните порядки, той е изминал пътя до връх Голгота, носейки кръста, на който е щял да бъде разпънат.

Тълпата, посрещнала го на Цветница с викове „Осанна" (Слава), сега се обърнала срещу него и крещяла „Разпни го".

Враговете на Исус слагат на главата му трънен венец, за да се подиграят с твърденията му, че той е цар на небесните владения.

В петък Христос умира в мъки на кръста и е погребан в пещера до Голгота. Римските власти затварят пещерата с огромна скала, за да попречат на христовите последователи да отнесат тялото и да го погребат според техните разбирания.

В неделя след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, за да оставят цветя на гроба на Христос.

Те обаче намират пещерата празна и божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал - неоспоримото доказателство, че той е Божият син.