Работата по създаването на Български енергиен холдинг върви с висока скорост, като разчетите са БЕХ ще бъде най-големият играч в енергийния сектор в региона.

Това обяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Той коментира проекта заедно с финансовите анализатори от „Делойт-България".

Припомняме, на разширенито заседание на управляващата коалиция в Хисаря бе взето решение за за създаване на енергиен холдинг, който ще обедини активите на 5 български енергийни дружества - АЕЦ „Козлодуй", НЕК, „Булгаргаз", Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2".

Холдингът ще бъде създаден на 2 етапа, като първият е финансовият холдинг, при който компанията майка все още няма да разполага с големи възможности за контрол върху действието на дъщерите.
Ще се върви към оперативен холдинг, при който се търси синергия от обща управленска структура, информация и т.н.

По думите на министър Димитров, политическото представяне на проекта вече е било направено.
Днес бе акцентирано върху мнението на експерти, а то е, че европейската практика е за окрупняване на енергийните компании на всички предприятия по веригата на създаване на стойност: от добива до клиентската мрежа.
По този път е тръгнала Румъния, а Полша вече е завършила окрупняването на енергийните активи.

Стана ясно, че активите на холдинга ще са 4 млрд. евро, очакват се годишни приходи от 1.8 млрд. евро, като печалбата за начало е-  114 млн. евро.

Една от целите на енергийния холдинг е да не се допусне повишаване на цените на електричеството на вътрешния пазар.
Чрез БЕХ това е по-постижимо, тъй като една държавна структура евентуално може и да се откаже от печалбите си, обясни министър Димитров.

Холдингът ще разполага с 6 гигавата мощности, като годишното производство ще е 27 млрд. киловатчаса.

Подробности в Money.bg