Прокуратурата в Украйна провежда разследване по отношение на престъпни договорки на експрезидента Виктор Янукович, ексминистъра на вътрешните работи Виталий Захарченко и бившия началник на Службата за сигурност Александър Якименко, съобщи УНИАН.

„В частност е установено, че Виктор Янукович, Алексанрър Якименко и Виталий Захарченко по предварителна договорка са създали терористична организация, чиято дейност довела до смъртта на десетки хора на 20 февруари 2014 година на ул. „Институтской" в Киев, а също така са привлекли в състава й военнослужещи от Службата за сигурност на Украйна и от украинските вътрешни войски", се казва в съобщение на прокуратурата.

Производства са започнати по чл. 3, ал. 258 от Наказателния кодекс на страната - за терористичен акт, причинил смъртта на хора.

В момента се провеждат следствени действия с цел да бъдат изяснени всички обстоятелства около престъплението.

Против Янукович вече има заведени няколко дела, като например за призоваване за сваляне на конституционния ред в страната, припомня агенцията.

Ще припомним, зам.-ръководителят на Украинската служба за сигурност Витайли Найда каза, че сваленият президент Виктор Янукович, който пръв отправи предложението за федерализация на Украйна, предхождащо новата вълна от проруски бунтове, се намира изцяло под контрола на руското разузнаване и изпълнява негови поръчки от името на Кремъл.

Той аргументира твърдението си и с обстоятелството, че към момента Янукович, който избяга на 22 февруари, прави своите „обръщения към нацията" от западния град Ростов на Дон, където се намира един от центровете на руското военно разузнаване.