Лидерът на РЗС Яне Янев показа пред журналисти няколко видеоматериала, от които се вижда какви нарушения на изборното законодателство са направили от ГЕРБ по време на местните избори и предизборната кампания през септември 2009 г.

На първия видеоматериал се вижда как Иван Тотев - областен ръководител на ПП ГЕРБ в Пловдив, обяснява пред членове на партията как в евангелистка църква се събират роми, които отиват за молитва. Плановете на ГЕРБ включват в изборния ден след службата, по трима-четирима, евангелистите да бъдат извозени до урните и да гласуват за ГЕРБ.

Това е скандал, това е злоупотреба с религия, това е тежко нарушение на Конституцията - политическите партии съобразно разпоредбите на българското конституция нямат право по никакъв повод да спекулират с религиозните нагласи на българския народ", коментира лидерът на РЗС Яне Янев.

ГЕРБ правят политически план как една евангелистка общност да бъде заставена да гласува за една политическа партия и по-точно да бъде „извозена", обясни Янев.

И това се прави, като се акцентира, че трябва да се извозят с ромски коли, допълни още той, възмутен, че организацията на изборния процес по този начин се прави от наместника на министър-председателя в Пловдив.

„И след всичко това този човек твърди, че ГЕРБ не правили нарушения на изборното законодателство. Даже щял да ни дава под съд, защото материалът бил цензуриран", възмутено заяви Янев.
"Това може ли да се цензурира, бе колеги?", ядосано запита Яне Янев и подчерта, че това е поредното доказателство, че тези хора не се спират пред нищо.

От втория видеоматериал се вижда как въпросният Иван Тотев обяснява пред привържениците на ГЕРБ в Пловдив, че официално денят за размисъл е в петък, а в събота са изборите. Тотев обаче заявява: „Официално има ден за размисъл, неофициално за нас няма ден за размисъл. Ние няма какво да мислим - ние сме го измислили. Така че ще си продължим срещите и в петък". Той посочва, че е 90% сигурно, че Бойко Борисов ще посети Пловдив.

Бойко Борисов е знаел кога е денят за размисъл. Това не е никак случайно", коментира Яне Янев.

„Не може областен управител да се изправи пред актива и да каже, че за тях неофициално няма ден за размисъл", заяви още той.
„Значи те са от шарената крава от ГЕРБ. За тях няма закон, няма правила, няма нищо", коментира лидерът на РЗС видимо възмутен.

От видеоматериалите, показани от РЗС, става ясно, че ГЕРБ са направили заявка за 2 платени статии във вестник „Марица" - едната от името на техния кандидат Петър Петров от ГЕРБ , и другата - от името на опонента по време на балотажа - кандидатът на ДПС Яшар Асан.

„Виждате ли как ГЕРБ вкараха това нещо в изборното законодателство?", подчерта Янев.
„Фактически ГЕРБ купува незаконно пространство в местен ежедневник на името на друга партия", допълни още той.

Янев обясни, че кандидатът на ДПС, който се е явявал на балотаж, не е знаел, че във вестник „Марица" излиза статия, подписана от негово име. Статията от името на ДПС е в полза на ГЕРБ, допълни лидерът на РЗС.

На следващият видеоматериал кандидатър за кмет на ГЕРБ в Пловдив - Петър Петров казва, че от ВиК и Областното пътно управление са им дали гаранции, че след изборите могат да назначат около 40 души „каналджии и изкопчии, които да станат грабнака на една нова организация".

„Ето това са организациите на ГЕРБ. Всеки може да си направи извод как се ползват държавните фирми, когато ГЕРБ е на власт. ГЕРБ е управляваща партия по това време", коментира видеоматериала Яне Янев.

Нали дойдоха с други намерения, нали се тупаха по гърдите, нали Бойко каза, че като хване такива хора, веднага ще бъдат изхвърлени. Някой да е изхвърлен от тези?", възмутено запита лидерът на РЗС. „ГЕРБ са нагли и брутални", зключи Яне Янев.

Последният показан видеоматериал е запис на Иван Тотев, който обяснява, че от 600 избиратели са гласували само 60, което по думите му, е абсурдно. От думите му става ясно, че предстои среща, на която е важно да се вземат телефоните на домоуправители, които да мотивират хората да гласуват.

Следващият видеоматериал от РЗС ще покажат след Нова година. От него ставало видно как точно са „сваляли" хората да гласуват и срещу какво, обяви Янев. „Чакаме да приемат изборния кодекс, чакаме да видим дали президентът ще мълчи и дали Конституционният съд ще мълчи по въпроса. Когато приключи цялата „Одисея" ще покажем цялото лице на ГЕРБ", обеща още лидерът на РЗС.

Емил Василев обясни, че някои хора си спомнят как по времето на Тодор Живков са били сваляни хора да гласуват чрез домоуправителя. „Сега ги свалят от ГЕРБ", коментира Емил Василев. „Писали са и доноси - който не ходи да гласува, са го привиквали в полицията", припомни Янев.

Той подчерта, че вчера от парламнтарната трибуна е дал видеоматериалите на Цецка Цачева. Тя би следвало да предприеме определени действия.

„Ако хептен парламентът толкова е обеднял, ние можем да им съдействаме с една видеостена, да изгледа народното представителство как ГЕРБ прави избори в Пловдив", посочи иронично Янев.

Тези материали са изпратени на РЗС от активисти на ГЕРБ, на които им е дошло до гуша от подобни манипулации, подчерта лидерът на РЗС.

Тези хора са полезни за демократичните процеси в страната и по тази причина Янев заяви, че няма да спомене имената им.

ГЕРБ с поведението си по отношение на изборния кодекс преминават всякакви граници, категорични са от партията на Янев. „Искаме да видим до къде ще стигнат", посочи лидерът.

От РЗС се заканиха да покажат и видеоматериали, от които става ясно как точно Цветан Цветанов като кандидат за народен представител от ГЕРБ във Велико Търново е провеждал избори.

Когато бъдат приети и влязат в сила промените в изборния кодекс, ще се наложи да направим една прожекция в Брюксел, закани се Яне Янев.

Депутатите от Европейския парламент ще видят това, което не са виждали в нито една друга страна членка на ЕС. „Тези хора не разбират от човешка реч", заяви Яне Янев по отношение на представителите на ГЕРБ и допълни, че може би разбират единствено от нечовешки звуци, издавани най-вече от Искра Фидосова.

15 278 496 лв. е получила фирма, приближена до председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Това съобщиха лидерът на РЗС Яне Янев и депутатът Емил Василев по време на пресконференция в централата на партията.