Пловдивският митрополит Николай се обяви против Закона за сурогатното майчинство и съжителството без брак.
В обръщението си към миряните след светата божествена литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично" негово високопреосвещенство нарече подготвяния Закон за сурогатното майчинство „утроба под наем", съобщава радио Пловдив.

Дядо Николай даде за пример Света Ана, която не е имала рожба до старините си, но не е прибягнала до нищо, освен до Божията помощ и Бог я ощастливил с чедо на старини.

Пловдивският митрополит се обърна с молитва към родителите на Света Богородица - Свети Йоаким и Ана, чиито мощи Пловдив ще посрещне на 21 август, за вразумление на българските майки, които убиват децата в утробата си чрез аборт.

Дядо Николай нарече съжителството без брак пъклено дело и също помоли родителите на Божията майка да не се приема закон, който го позволява, за да не се унищожат малките български църкви, каквито са християнските семейства.

Пловдивският митрополит определи още съвместното съжителство без брак „имотна сделка". „Съжителството без брак е грях. То е заплаха за обществото в духовно и морално отношение - заплаха дотолкова, доколкото всеки грях води до страдание, страдание в ада", заяви пловдивският митрополит.

„Ето защо съвместното съжителство, което се нарича прелюбодеяние според Светата Библия, не би следвало да се узаконява със закон от българската държавност", беше категоричен дядо Николай.