Бившият колумбийски президент Алваро Урибе се обяви срещу сделка на властите в страната с радикалното движение ФАРК, предадоха световните информационни агенции.

В края на септември се стигна до пробив в преговорите, които имат за цел да сложат край на десетилетната война, която отне живота на над 200 000 души.

Уговорено бе крайният срок за постигане на окончателно споразумение да е 23 март 2016 година, а бойците на групировката да имат 60 дни, за да се разоръжат.

Договорено бе създаването на съдилища, които да разглеждат делата срещу бивши бойци на групировката.

Тези от тях, които се признаят за виновни, ще получат присъди между 5 и 8 години затвор. Останалите обаче ги чакат повече от 20 години.

Президентът Хуан Мануел Сантос защити постигнатото като начин да се спре насилието. По думите му, другата "възможност" е още 30 години войни.

Според Урибе обаче това е сделка, която ще позволи на ФАРК да се измъкне безнаказано.

Той обвини ЕС и САЩ за подкрепата им за преговорите. По думите му, тук явно се демонстрира двоен стандарт, защото към групировки като ЕТА или ИРА отношението изобщо не е било толкова умерено.

На същото мнение са пострадали от дейността и роднини на жертви на групировката, които настояват за справедливост.

Проучване на общественото мнение, публикувано в El Tiempo показва, че 70% от запитаните също не подкрепят споразумение с марксистите в този му вид.

Счита се, че 15% от населението по някакъв начин е било засегнато от ФАРК.