Разпокъсаността на земята е основен проблем за създаването на земеделски стопанства с интензивни производства. Тази слабост констатира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

На пресконференция в ресорното министерство бе обявено финализирането на пет проекта за уедряване на земеделски земи: в землищата на гр. Смядово и с. Друмево, обл. Шумен; с. Раздел, обл. Ямбол; с. Момина църква, обл. Бургас; с. Студена, обл. Хасково.

Селскостопанският фонд по статистика от 2011 г. е 64 млн. декара. От тях 58 млн. декара са със земеделско предназначение. 66% от фонда е на частни лица, 21% е общински поземлен фонд и близо 13% - държавен поземлен фонд.

2,4 млн. лица са собственици на този фонд. Средният размер на имот по статистика е 5,5 декара, стана ясно от статистиката, която земеделският министър цитира.

През 2007 г., когато България влезе в ЕС, сме заявили 33 млн. декара площи, от които 28,5 млн. декара са обработваеми, а другите представляват семейни градини и трайни насаждения. 2014 г.  е приключила за страната ни с близо 39 млн. заявени площи. Цифрите сочат, че от присъединяването ни в ЕС отчитаме ръст от над 5 млн. декара обработваеми площи, стана ясно от думите на  Танева.

Най-голямото предизвикателство е как да ускорим комасацията на собствеността", категорична бе тя. От 2012-а се правели различни подобрения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Целта е правилата за ползване да дават устойчивост на земеделските производители, за да вземат те дългосрочни инвестиционни решения. Според Танева комасацията е генералното решение.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Стайко Стайков обяви, че комасацията съществува в модерното земеделие в Европа. Той е убеден, че уедряването на имотите ще доведе до по-добри условия за земеделие.

Инициативата за петте проекта била на членове на БАСЗЗ. Процедурата е била открита през декември 2011 г. от министъра на земеделието.

Голяма пречка е , че комасацията се финансира изцяло от собствениците", коментира Кирил Стоянов, координатор на проектите. Процедурата по уедряване е напълно доброволна. Тя включва одобряване на разположението на всеки отделен имот от страна на участниците. Правят се събрания на собствениците, на които дискутират, а след постигането на консенсус се извършва разместването на имотите.