В община Кюстендил се провеждат избори за Общински съвет, след като вотът през есента на 2011 година бе касиран от съда.

Избирателната активност в общината към 16.00 ч. е около 23 на сто. Към края на изборния ден в общинската избирателна комисия има подадени жалби за различни нередности, една жалба е подадена и в районната прокуратура.

Районната прокуратура в Кюстендил работи по версия за купуване на гласове в ромския квартал „Изток", съобщи за БНР дежурният прокурор Георги Константинов. Проверката е започнала след акцията на МВР в квартала, когато разследващите откриха на няколко адреса акцизни стоки без бандерол:

"На две от местата са открити различни суми пари като на едно от тях, освен парите, са открити и имена на лица, изписани на ръка, което може да представлява нещо като в кавички избирателен списък. Образувани са дознания и съответно продължаваме работата по образуване на досъдебни производства. Очевидно може да се мисли, че е налице и някакво нарушение на Наказателния кодекс, свързано с нарушение на избирателните права на гражданите", посочи прокурорът.

От ГЕРБ-Кюстендил са подали жалба в ОИК, в която се посочва, че в определен брой избирателни секции в бюлетините за избор на съветници от ГЕРБ вместо „ПП ГЕРБ" е изписано „КП ГЕРБ".

Общинската избирателна комисия в Кюстендил взе решение гласуването да продължи и с бюлетините, в които е допусната техническа грешка.

„Името на партията, номерът и имената на тримата кандидати в бюлетината не са сгрешени. Още на изборите през миналата година изразих мнение за некачествената работа на печатницата, която прави бюлетините.

Първоначално ни бяха доставени бюлетини с различен цвят на хартията - жълт и бял. Ние им казахме да върнат единия цвят, те избраха жълтия и ни доставиха нови бюлетини в бял цвят. Грешката е точно във втората пратка. Ние няма как да проверим около 60 000 бюлетини", каза за Дарик председателят на ОИК-Кюстендил Анани Константинов.

По неофициална информация обществената поръчка, направена от Областната управа, е спечелена от дупнишка фирма, но печатницата е в София.

ГЕРБ - Кюстендил сезира ОИК - Кюстендил с жалба за това, че в нарушение на Изборния кодекс и на постановени от ОИК и от ЦИК решения, на електрическите стълбове, общинска собственост и намиращи се срещу входове на няколко избирателни секции са монтирани камери за видеонаблюдение.
В жалбата си ГЕРБ моли ОИК да предприеме необходимите мерки и със съдействието на органите на МВР да демонтира или да покрие камерите.

От партия Атака съобщиха, че народният представител Десислав Чуколов, който е застъпник на частичните избори в гр. Кюстендил, е бил принудително изведен от представители на реда от избирателна секция 11. Въпреки че той е представил документ за застъпник, е бил помолен да напусне секцията, посочват националистите.

Десислав Чуколов заяви пред медиите, че ще сезира общинската избирателна комисия за нарушените му права на застъпник. След лекото недоразумение и извинение от страна на полицията в Кюстендил, Волен Сидеров, Павел Шопов и Десислав Чуколов продължават да следят изборния процес

Гласуването в Кюстендил продължава при слаба избирателна активност.

Право на глас на днешните избори имат 58 464 души, разпределени в 109 секции. И на тези избори няма секции в ромския квартал "Изток". Жителите му гласуват в няколко секции в града.

Над 1750 застъпници са регистрирани от Общинската избирателна комисия. Няколко хиляди са пълномощниците на различните партии и коалиции.

За гласа на избирателите от Община Кюстендил се борят 14 партии, две коалиции и 3- ма независими кандидати. В бюлетината има 19 номера, като тя е с дължина от 60 см.

Хората, чиито лични карти са с изтекъл срок на валидност, повредени или изгубени, могат да упражнят правото си на глас с удостоверение.