Софийският апелативен съд остави в ареста двамата братовчеди, опитали да откраднат 5 млн. джакпот от тотото.

Съдебният състав прецени, че ако мярката им за неотклонение бъде заменена с по-лека, има опасност те да извършат друго престъпление, предвид добрите хакерски умения на единия от тях.

Припомняме, преди четири дни Софийски градски съд остави в ареста варненците Николай Маринов и Продан Маринов.

Стана ясно, че двамата са влезли в системата чрез потребителското име и паролата на Виктор Стефанов, който оглавява дирекция в Спортния тотализатор. Междувременно шефът на тотализатора е дал съгласие да бъде подслушван, ако евентуално някой се опита да осъществи контакт с него.

Стана ясно, че фаталният тираж, от който двамата тийнейджъри са се опитали да извършат измама и да придобият около 5 млн. лева, е изтеглен на 26 юни.

Тиражът е номер 51. В 19.33 часа е изтеглено последното число. Впоследствие в периода от 19.33 до 19.42 часа е извършена „манипулация на данните в информационната система". Вследствие на това тя е отчела, че има печеливш фиш.

Разследването е установило, че въпросната намеса в системата е извършена чрез неоторизиран достъп до компютърната система на Българския спортен тотализатор. Установено е от какъв IP адрес е извършено влизането в системата, а именно от района на Варна.

Съдът е обсъдил участието на всеки от двамата обвиняеми, както и доказателствата, които ги уличават. За Продан Маринов съдът констатира, че има достатъчно събрани данни - гласни и писмени, справки от мобилните оператори, писмена молба от самия него.

От молбата става ясно, че той е посетил два пъти сградата на Спортния тотализатор. Там той е представил част от фиша си, която съдържала само номера на фиша, но не и попълнените числа, за които той твърди, че са печеливши. За да обясни факта, че липсва отрязъкът с числата, той заявил, че фишът е скъсан при разпра с друг човек по време на излъчването на тиража.

Съдът прие, че е налице умисъл в извършеното, тъй като самият Продан Маринов е заявил, че номерът на фиша съответства на печелившите числа, въпреки че е знаел, че не е така.

Изясни се още, че Продан не е имал необходимите знания и умения, за да извърши въпросната манипулация, но свидетелите сочат, че братовчед му Николай е имал знания в тази област, тъй като самият той е завършил Математическата гимназия и е разбирал от такива неща.