Правителството на Индонезия, което възнегодува срещу екзекуцията на техен сънародник в Саудитска Арабия, реши да спре изпращането на работници за  арабската страна, предаде Ройтерс

"Решихме да поставим мораториум върху изпращането на индонезийски работници в Саудитска Арабия, който ще влезе в сила от 1 август, но подготовката ще започне от днес", каза президентът на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно пред националната телевизия.

Забраната ще бъде в сила докато двете държави не постигнат съгласие, което може гарантира определени права за южно азиатските гастарбайтери.

От друга  страна по думите на  външния министър на Индонезия Марти Наталегава, южно азиатската страна не може да се намесва в съдебни процеси провеждани в други държави, тъй като тя самата отказва на Австралия да  освободи нейни граждани осъдени на смърт в индонезийски затвори.

В момента в арабската държава пребивават около 1,2 милиона индонезийци. Повечето работници заемат нископлатени позиции, но са ценен източник за намаляване на безработицата и нищетата в Индонезия.

Екзекуцията на  54-годишната индонизийка  от арабската съдебна система, предизвика масови протести за премахване на смъртното наказание в Индонезия.

Припомняме, че преди няколко дни индонезийското правителство изтегли своя посланик от Саудитска Арабия.

Досега 23-ма индонезийци са били публично екзекутирани в арабската страна.