Мобилните оператори Globul и Mtel излязоха с позиции относно решението на Комисията за регулиране на съобщенията да ги глоби заради не въвеждането на по-ниски такси за терминиране.

В двете съобщения се посочва, учудването от приложената мярка, като коментират и липсата на Vivacom сред санкционираните компании

Ето какво пише в съобщението на Globul:

Компанията има подписани анекси към споразуменията за взаимна свързаност с повечето телекомуникационни оператори в България, а с останалите води преговори.

В становището се посочва още: „Глобул" все още няма подписан анекс с БТК поради наличието на някои разногласия между двете компании, но това по никакъв начин не нарушава интересите на потребителите, тъй като „Глобул" получава дължимите от тази компания суми за терминиране на разговори в своята мрежа, изчислени на базата на новите, определени от регулатора цени. В тази връзка, „Глобул" изразява своето учудване от решението на регулатора да наложи глоба на компанията, но не и на бившия държавен монополист".

И на Мобилтел:

Операторът счита, че взетото днес решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е в разрез със Закона за електронните съобщения и в нарушение на правомощията на регулатора. Според решението на КРС мобилният оператор трябва да бъде санкциониран, заради неизпълнение на наложени от регулатора ценови ограничения. Телекомът ще обжалва решението на регулатора.

Мобилтел стриктно изпълнява задълженията за намаляване на цените, наложени от КРС. Към днешна дата компанията има сключени 17 договора за взаимно свързване, като по 13 от тях е договорено прилагането на цените, наложени от КРС и комисията е информирана своевременно. По останалите 4 все още се преговаря. Считаме, че националният регулаторен орган не спазва Закона за електронните съобщения, като не взима решение по спорните клаузи. Вместо това, комисията определи санкция, при това само на една от страните по договорите.

Подчертаваме, че условията по тези 4 споразумения предвиждат въвеждането на определените от КРС цени, считано от 01.04.2009г., независимо от датата на подписването на анексите.

Въпреки че Vivacom отказа да подпише изменение на договора, графикът за намаление на цените се прилага ефективно, защото от 01.04.2009г. Vivacom плаща съгласно цените, определени от КРС.

Днешното решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е неоснователно, в разрез е със Закона за електронните съобщения и ще бъде обжалвано.

Още преди два месеца на срещата между трите оператора и премиера Бойко Борисов беше заявено, че българският пазар на мобилни телефонни услуги се отличава с висока конкурентност. Тя води до постоянно намаляване на цените за крайни потребители и те падат средно с 30% годишно. От друга страна, на фиксирания пазар подобна конкуренция не съществува.

Припомняме, че според 14-ия доклад на Европейския съюз за състоянието на европейския пазар на електронни комуникации, България е втората държава с най-ниските цени на дребно за мобилни разговори - 6 евроцента на минута.

Позицията на Мобилтел по отношение на цените на едро (цени за терминиране) е, че компанията подкрепя намаляването им и спазва наложените срокове, въпреки че настоящият график на тяхното понижение е значително по-стръмен от европейските практики, според които цените на едро падат средно с около 12-13 % на годишна база.

В момента мобилните оператори прилагат второ намаление на цената за терминиране с нови над 35 % към месец юли 2010 г., след като КРС отмени собственото си решение и въведе второ намаление на цената за терминиране.