Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, отменяща забраната за полети над Либия. За основа на резолюцията са взети два проекта, внесени в Съвета за сигурност от Русия и Великобритания.

Съветът прие единодушно това да стане в 23.59 часа местно време на 31 октомври, съобщава БиБиСи.

Макар в текста да не се споменава изрично НАТО, алиансът действаше в правните рамки на приетата резолюция 1973 на Съвета за сигурност.

Припомняме, забраната за полети зона над Либия се предвиждаше в резолюция 1973, приета на 17 март 2011 година, която на практика даде мандат за военната кампания на НАТО за защита на цивилното население в Либийската Джамахирия.

Съветът на НАТО предварително реши да прекрати операцията, но ще продължи да наблюдава ситуацията със сигурността и в случай на заплаха ще реагира незабавно.

Преди дни говорителят на Алианса Оана Лунгеску заяви, че НАТО не възнамерява да поддържа военни сили "в близост" до Либия след приключването на операция „Обединен защитник" на 31 октомври. По думите й такава сложна операция, която има три различни цели - осигуряване на зона без полети, оръжейно ембарго и защита на гражданското население, не може да бъде прекратена с проста промяна на позициите.

По-рано новите либийски власти пък поискаха НАТО да остане в страната поне още два месеца.