Договор за работно проектиране и строителство на нова контролна кула на летище София сключваха РВД и Главболгарстрой. Кулата ще бъде 50 метра висока и ще бъде изградена близо до Терминал 2, като архитектурно двете сгради ще се допълват.

Височината и мястото на кулата са така избрани, че да се осигури функциониране на летището поне още 40 години, поясни генералният директор на РВД Диян Динев. Той изтъкна още, че ще бъдат осигурени условия за въвеждане на най-новите технологии.

Изпълнител на проекта е Главболгарстрой, който е получил най-висока оценка, оферирал е най-кратък срок за изпълнение на строителството и е предложил цена по-ниска от разчетите на РВД. Според Динев цената от 14,8 млн. лв. е добра и справедлива, като средствата ще бъдат изцяло от РВД.

Проектът за кулата е стартирал още 2006 година и странно защо така са се забавили нещата, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той изтъкна, че в последно време процедурите са ускорени и че избраният изпълнител многократно се е доказвал с важни обекти.

Срокът за строителството е кратък - 10 месеца - но вярвам, че ще бъде спазен", каза Московски и изрази надежда кулата да стане символ на добрата работа на РВД.

Според шефа на РВД догодина ще имаме една от най-модерните летищни кули в Европа и една от най-красивите.