Премиерът на Франция Манюел Валс обяви, че Европейският съюз трябва да поеме контрол над границите си или Шенгенското пространство „ще бъде поставено на изпитание", цитиран от АП.

Валс подчерта, че спешно трябва да се сключи споразумение за преразпределение на бежанците в страните членки от ЕС на постоянна база, допълвайки, че Европа в момента е изправена пред „безпрецедентна миграция".

ЕС трябва също да приеме политика за връщане на икономическите мигранти в родните им страни и да не се квалифицират като бежанци, изтъкна той в Стокхолм, където се срещна с шведския си колега Стефан Льовен преди среща за мигрантската криза във Виена.

Двамата призоваваме за решение, с което „всички страни в ЕС ще споделят своите отговорности", изтъкна Льовен от своя страна.

Междувременно финландският премиер Юха Сипила съобщи, че нараства потока от бежанци през съседна Швеция, допълвайки, че зсегнатата от рецесия финландска икономика е по-малък проблем в сравнение с бежанската криза.

Правителството на Финландия разкри, че повече от 11 хиляди души са потърсили убежище в северноевропейската държава от началото на годината в сравнение с 3 600 през цялата 2014 година. Повечето са от Ирак.