С 25 апарата за телемедицина вече разполагат спешните екипи в 18 области. Това обяви здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от БНР. Екипите в линейките за първи път ще могат да подават от разстояние актуална информация за състоянието на пострадалите.

За София-област ще са три от апаратите за телемедицина. Москов обясни, че политиката на оглавяваното от него ведомство е през следващата година всички спешни центрове да бъдат снабдени с електронните устройства.

По думите му, данните на пациентите се четат от координационния център в жива връзка. Там има екипи. При нужда центърът контактува със специалисти от големите болници. По мнението на здравния министър, по този начин се дава сигурност за диагнозата, яснота за нужните бързи спешни действия. Дава се мнение за кардиограмата, за сатурацията, основните жизнени показатели.

Екипите на Бърза помощ за София-град вече са 23. Директорът Георги Гелев обяви, че в столичната Бърза помощ започват работа 9 нови спешни лекари. Имало нужда обаче от 100 лекари. По мнението му, най-важното, което е направило здравното министерство, не са апаратите и сливането на центовете, а повишението на заплатите с 20 % миналата година.

Столичната Спешна помощ от днес е база за обучение на млади лекари.