Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран по време на извънредно заседание на парламента.

След като депутатите от БСП напуснаха за кратко пленарното заседание, за да се консултират кого да подкрепят, гласуването започна, като по право се извърши по азбучен ред.

Първи бе Бисер Манолов, подкрепен от 37, против 18, 118 въздържал, като той не успя да се пребори за поста на Иван Искров. ДПС не гласуваха.

Последно:
Радев оставя двамата настоящи подуправители на БНБ - Димитър Костов и Калин Христов

След това бе подложена номинацията на Виктор Йоцов. За него бяха 44, 22 против и 104 бяха въздържал се. Григорий Вазов също не спечели нужните гласове, като за него гласуваха 43 депутати, 12 против и 116 се обявиха въздържал се.

И така последният гласуван стана първи. Очаквано, Димитър Радев бе избран за управител на БНБ. За бяха 130, 16 против и 34 въздържал се. ДПС дадоха 7 гласа за Радев.
От БСП изрично информираха, че четирима от социалистите са гласували против Радев, а 24 са се въздържали

Заклевам се в името на Република България да спазвам законите на страната, да съдействам за осъществяване на поверените на БНБ функции, както и да пазя служебната, банковата, търговската или друга правно защитена тайна, включително и след прекратяване на пълномощията ми. Заклех се", гордо обеща пред народните избраници новоизбраният управител на Българската народна банка Димитър Радев.

Веднага след избора на нов управител на БНБ депутатите гласуваха оставката на Иван Искров. Решението влиза в сила от утре, когато влиза в сила и изборът на нов гуверньор. За оставката на Искров бяха 174 депутати и единодушно парламентът освободи Искров.

Новият управител на БНБ даде кратък брифинг за медиите в НС.

Той даде добра оценка за работата на медиите по отразяване на цялата процедура по избор на управител на БНБ.

Първата ми задача е да внеса номинациите за подуправители на БНБ, обеща той в коментар за първия си работен ден.
Това са настоящите подуправители Калин Христов и Димитър Костов, ново име е Нина Стоянова. Димитър Костов поема надзора. В работата си той ще акцентира върху ситуацията в Гърция.

Министърът на финансите е доволен от избора както на управител, така и от неговия избор на подуправители. Още...

БНБ ще провежда политика на открит диалог с медиите, увери Димитър Радев и обеща банката да е публична институция.

Припомняме, Димитър Радев бе кандидатът на ГЕРБ за шеф на БНБ. Той е бил заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. 
В момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в Мeждународния валутен фонд. Има 21-годишна кариера в МФ.

По време на изслушването си в бюджетната комисия в Народното събрание миналата седмица кандидатът на ГЕРБ за управител на БНБ представи 18-месечен конкретен план. 4 са ключовите дати в плана. Първата е септември 2015, когато трябва да е готов подробният доклад за състоянието на банковия надзор. Втората ключова дата - декември 2015, когато трябва да са ясни основните мерки за възстановяването на банковата ни система и доверието в нея. Трета важна дата - юли 2016, когато трябва да приключат стрес тестовете. Последната важна дата е декември 2016, когато трябва да е финализирана оценката на финансовата ни система от международните финансови институции.

По време на изслушването си в ресорната комисия Димитър Радев обяви, че ако оглави централната банка, ще се придържа към консервативно управление на валутните резерви. Той обеща засилени изисквания към отчетността на банките. Банката ще продължи да бъде надежден фискален агент на правителството, гарантира още пред депутатите от комисията Радев.

Той дори готви цялостна стратегия за развитието на БНБ за 6 години. Централната банка щяла да се превърне в институция, с която обществото да се гордее. Обеща банката да е максимално отдалечена от политически влияния.