Повишен е интересът към парламентарните избори и може да се очаква, че 59% от пълнолетните граждани са заявили готовност да гласуват.
Това показва проучване на агенция Маркет линк, проведено между 19 и 23 юни.

Активността ще бъде близка до тази от предишни парламентарни избори - от 3 300 000 до 3 500 000.

Резултатите обаче все още е трудно да се прогнозират, а следизборната политическа конфигурация продължава да е неясна.

Броят на гласовете за мажоритарните кандидати вероятно ще е по-малък и само 46% от избирателите до урните ще пуснат и втора бюлетина,посочват от Маркет линк.

Интересът към мажоритарния вот, който бе въведен, за да стимулира гражданския интерес и да върне доверието в политическите и държавни институции, до момента остава нисък.

Основната част от решилите да гласуват мажоритарно ще подкрепят кандидата на партията, на която симпатизират, допълват социолозите.

Всеки осми от гласуващите за партия, ще подкрепи и нейния мажоритарен кандидат, а най-разнопосочно ще се ориентират привържениците на по-малките партии, които нямат кандидати във всички райони.

Като интересен факт се посочват данните от нагласите на избирателите на ДПС, от които само 1,2%
посочват, че ще гласуват за кандидат на БСП, а 14% от тях биха пуснали
бюлетина за кандидат на ГЕРБ.

Десет дни преди парламентарния вот мажоритарните кандидати са напълно непознати на избирателите, посочват още социолозите.

Само 3,7% от интервюираните знаят имената на кандидатите в своя мажоритарен район. 18,8% - са наясно само с част от тях.

70,4% от имащите право на глас не познават и не могат да посочат нито едно име на мажоритарен кандидат.
Най-често спонтанно посочвани имената на Милен Велчев и Цветан Цветанов от около 2%, Иван Костов- 1%.

Като цяло обаче електоралната картината е стабилизирана и възпроизвежда нивата на подкрепа за партиите от навечерието на изборите за Европарламент.

Според агенцията два са въпросите, които остават неизвестни:

  • каква част от декларираната подкрепа ще се реализира като вот на 5-ти юли.
  • каква част от привържениците на ГЕРБ ще стигнат до урните
  • Какво ще се случи с гласувалите за НДСВ на евроизборите. 

Максималната подкрепа за ГЕРБ може да бъде от 1 500 000 гласа. Това може да се случи при силна кампания в последната седмица на кампанията и добра организация.

При тенденция за устойчиво, но постепенно нарастване на подкрепата и реализиране на 50% от нагласите в действителен вот, то гласовете за ГЕРБ могат да достигнат до около 1 000 000.

40% от гласувалите за НДСВ на евроизборите са ориентирани към очаквания победител ГЕРБ. Към момента декларираната подкрепа за партията е ниска и нищо не показва, че тя ще може да си осигури място и в българския парламент.

От Маркет линк посочват, че при повишаването на избирателната активност малките партии, които бяха около бариерата за евроизборите, може сега да ги остави под бариерата.
От друга страна съмненията, че техният вот е определен не политическине позволява да се измери социологически, допълват социолозите.