Да отпаднат всички разпореждания за връщане на получените според НОИ недобросъвестно обезщетения за отглеждане на малки деца заедно с лихвите, настояват майки от цялата страна.

Те поясниха, че искането им се отнася до издадените от НОИ разпореждания преди 1 януари 2011 година.

Засегнати майки ще изпратят отворено писмо до Европейския парламент и всички компетентни институции по въпросите на майчинството и детето, както и до парламента, премиера, НОИ и други български институции, съобщи председателката на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова след проведената кръгла маса по проблема с потърпевши майки.

В писмото се настоява и за усъвършенстване на нормативната уредба и анализ на законодателството. Всички дублиращи структури да бъдат закрити, предлагат майките. Те искат и промени по отношение на осигурителния стаж за майчинство - общият да бъде 1 година, а непосредствено преди раждането 6 месеца. За стимулиране на раждаемостта да се дават еднократни субсидии за раждане на дете в размер на 3 минимални работни заплати.

Майчинството за близнаци да се отпуска на дете, а не на раждане. Многодетните родители с 3 и повече деца да се пенсионират 10 години по-рано от общоприетото с минимален осигурителен стаж от 20 години.
Те настояват и детските надбавки да станат 30 % от минималната работна заплата и да бъде премахната доходната граница за тях, за да има равнопоставеност.

Милена Иванова, майка от София, категорично заяви, че не бива да се обвързва посещаването на детска ясла с получаването на обезщетение за малко дете. Тя подчерта, че посещаването на детска ясла е услуга, от която родителите могат да се възползват, че всеки общински съвет определя субсидия за всяко детско заведение, че самите детски заведения имат такси за посещение.

Иванова изтъкна, че обезщетението за отглеждане на малко дете се плаща от Фонд „Общо заболяване и майчинство", в който майката е внасяла вноски: „Чрез своя осигурителен принос тя получава правото на обезщетение. Това не е дотация от държавата, а осигурителен принос на майката", категорична е Милена Иванова.

Според засегнатите родители в основата на проблема с получените майчински, които сега трябва да връщат, стои некомпетентността на административните служители. Иван Борисов - участник в кръглата маса, нарече НОИ "обирджийски институт".

По думите му НОИ прилага административен терор и репресия спрямо част от българското население. НОИ можеха да уведомят всички кметства как се тълкуват текстовете в Кодекса за социално осигуряване, но са минали години в бездействие, смята той.

Той добави че има закон за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани и смята, че случаят с майките е такъв.