Бившият изпълнителен директор на Hewlett-Packard (1999-2005 г.) Карли Фиорина обяви, че се кандидатура за президент на САЩ.

Така тя става първата жена, която ще се бори за номинация на Републиканската партия във връзка с предстоящите в края на 2016 година президентски избори, съобщават американски медии.

Да, ще участвам", каза Фиорина в сутрешен блок на американската телевизия ABC. След това бързо беше разпространено в профилите й в социалните мрежи, че ще се бори за номинацията на Републиканската партия.

Тя никога не е заемала държавен пост. През 2010 година загуби борбата за място в Сената в Калифорния.

Фиорина е една от малкото жени, участвали в първични избори на Републиканската партия за избиране на кандидат за президент на САЩ. През 2012 година републиканката Мишел Бахман от Минесота се бори за победа в Републиканската партия. През 2000 година бившият сенатор от Северна Каролина Елизабет Дол участва в битката за избиране на кандидат на Републиканската партия.

През последните месеци бившият изпълнителен директор на Hewlett-Packard посети Айова и Ню Хемпшир, за да се срещне с активисти. Тя критикува бившия държавен секретар Хилари Клинтън, който е основен кандидат на Демократическата партия.

Основните съперници на Фиорина в Републиканската партия са  бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, сенаторът от Флорида Марко Рубио и губернаторът на Уисконсин Скот Уокър.

Преди повече от месец Карли Фиорина намекна, че може да участва в президентските избори в САЩ през 2016 година.