До една година британският премиер Тони Блеър ще се оттегли от лидерския пост в Лейбъристката партия, съобщи телевизия Sky, като се позова на партийни източници.

Според тях Блеър може да се оттегли на 4 май 2007 година.

Очаква се по-късно днес Тони Блеър да направи изявление, в което да потвърди ангажимента си да се оттегли от поста на министър-председател, като посочи конкретен срок - нещо, което доскоро той отказваше да направи.

Но след като вчера осем членове от правителството подадоха оставка, натискът върху британския премиер да се ангажира публично със срок за своето оттегляне се увеличи значително.

Припомняме, че още преди предизборната кампания през 2005 година Блеър пое ангажимент да предаде управлението на друг представител на партията преди изтичане на мадата му, а неуспехът на местните избори тази година засили съмненията относно неговото лидерство.

БиБиСи цитира бившия външен министър Джак Стро, според когото гласоподавателите очакват премиерът да подаде оставка към средата на нормалния 4-годишен премиерски мандат, което означава през месец май следващата година.