Десетина души взеха участие в мирна демонстрация пред руското посолство в София срещу намесата на руския „режим" в Сирия в подкрепа на „диктатурата" на президента Башар Асад.

Всеки от участниците в мероприятието носеше държавния флаг на Сирия и различен плакат с послание. Сред призивите бяха „Руски и ирански окупатори - вън от Сирия", „Руският народ е велик и древен народ, Владимир Путин не принадлежи на него", „Независимият център „Левада": Седем от осем руснаци против военна намеса в Сирия (87,5%)" и „Руската авиация бомбардира цивилни и полеви болници в Сирия".

Организаторът на протеста Акрам Наюф, заместник-председател на Асоциация „Свободна Сирия" в България, заяви пред news.bg, че действията на Русия в Сирия са имперски и че техните интереси не могат да бъдат защитени, когато те подкрепят диктаторски режими, а само когато се застъпят за справедливи каузи, когато подкрепят стремежите на народите за свобода и демокрация. С тези си действия, по думите му, „руският режим влияе отрицателно и позицията му е пагубна в този момент".

„Би трябвало Русия да се съобразява с международната общност и да се присъедини към усилията на международната общност за намиране на изход от тази ситуация", поясни той.

Според него намесата на Русия само усложнява ситуацията в Сирия и по този начин няма да има мирен изход на проблема.

Наюф поясни, че „руският режим", когато подкрепя „сирийския авторитарен режим", означава, че подкрепя „диктатурата, деспотизма и самия тероризъм в Сирия". Няма голяма разлика между диктаторския режим в Сирия и терористичните организации в страната, убеден е той.

Той не спести критиките си и към Запада, заявявайки, че само „вдигат много шум напразно, на практика нищо не правят".

"Сериозни, големи послания, но никакви практически дела", убеден е Акрам Наюф.

Решението на кризата, според него, е свързано с прекратяване управлението на диктатурата и полагане на усилия от международната общност за сирийската опозиция.
По думите му терористичните организации и фундаментализма в Сирия са в резултат действията на правителството на президента Башар Асад.

На въпрос дали Асад трябва да участва в преходно политическо управление, той отговори категорично, че това не трябва да се случва.