Оставка на вътрешния министър Цветлин Йовчев и затваряне на границата с Турция, поиска за пореден път народният представител от Атака Магдалена Ташева, която се включи в протест пред Вътрешното министерство, организиран от софийската организация на партията.

50-ина симпатизанти на Атака издигнаха плакати „Спрете ислямистката заплаха", „Не допускайте повече бежанци", „Джихадистите - вън" и „Дайте парите за бежанците на българските пенсионери" в градинката до църквата „Свети Седмочисленици".

Ташева обясни пред журналистите, че протестите са срещу произволното нахлуване на неидентифицирани и неидентифицируеми ислямистки елементи под формата на бежанци у нас.
Протестът е също и срещу непрекъснатите според Атака лъжи на трите останали партии в парламента, че България е задължена да приема тези емигрантски потоци и че дори трябва да се грижи за техния комфорт, образование и т.н.

Под ударите на Ташева попаднаха освен вътрешният министър Цветлин Йовчев и социалният министър Хасан Адемов, еврокомисарят Кристалина Георгиева и президентът Росен Плевнелиев.

Скандално е изказването на Георгиева, че бежанците трябвало да подобрят демографската ситуация у нас, тъй като това на практика означава, че тя призовава емигрантите да правят деца у нас, изуми се Ташева.

Безсрамието на управляващите, по думите й, стигнало до там, че социалният министър заявил, че имало 500 работни места, на които евентуално бежанците могат да бъдат назначени. „Ние искаме веднага тези места да бъдат предоставени на българските безработни, каквито има хиляди", настоя Ташева, според която държавата ни не е длъжна да се грижи за бежанци, при това извършили престъпление още с нелегалното си преминаване на наша територия, чрез т. нар. „зелена граница".

Позовавайки се на закона за убежищата, атакистката обясни, че за да бъдат бежанци, трябвало в Турция, откъдето те идват, да бушува война. „След като са се добрали до държава, в която няма конфликт, единствено там те могат да получат статут на бежанци", заяви Ташева, а в противен случай трета държава, като България в случая, може еднолично да реши дали да ги екстрадира обратно.

Единственото логично обяснение според нея това да не се случва е, че не става дума за незнание и безхаберие, а за огромни подкупи, взети лично от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Ташева отново повтори, че според Атака в лицето на Йовчев България няма вътрешен министър и припомни, е дори софийският кмет Йорданка Фандъкова го е опровергала по отношение бройката на нелегалните емигранти на наша територия.

Йовчев пресметнал, че само 4 души на наша територия били потенциални терористи, но не е ясно как е стигнал до този извод, тъй като нито е искал помощ от сирийската държава, нит от "Фронтекс" - службата на ЕС за охрана на границите.

Въпреки всички тези констатации Ташева призна, че Атака, освен, че няма необходимите депутати, за да поиска вот на недоверие, не може да го направи, защото не вижда алтернатива.

Атака не вижда правителство, което да затвори границата, ако замени сегашното и ако то падне, ще бъде назначено ново, служебно, от „най-големия фен на ислямистите - Росен Плевнелиев", подчерта Ташева, припомняйки, че държавният глава единствен в Европа е подкрепил категорично позициите на Барак Обама и Франсоа Оланд.

Атака не може да си позволи за една година два пъти да даде възможност на човек с антибългарска и предателска позиция да състави кабинет, коментира още Ташева.