Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан предложи да се пренасочат 1 милиард евро за Турция за справяне с мигрантската криза, съобщават световни агенции.

В края на своето двудневно посещение в Македония Хан изтъкна, че ЕС трябва да помогне на балканските страни да се справят с наплива от имигранти и бежанци от Близкия изток и Африка.

Хан посети лагера в Гевгели на южната граница с Гърция, където около 5 хиляди мигранти преминават всекидневно в посока Сърбия и след това се насочват към Западна и Северна Европа. Позволява се на мигриращите да се качват на влакове, автобуси и таксита към северната граница със Сърбия.

Парите ще „помогнат на Турция да се справи с това предизвикателство и да даде перспектива на хората да останат в региона с цел връщане в региона им, в родните им градове, колкото е възможно по-скоро", подчерта еврокомисарят.

Македонската полиция обяви, че повече от 83 хиляди души са преминали през малката страна за последните три месеца. Полицията отчита, че повече от 300 хиляди са преминали през страната през тази година.