Варненският окръжен съд определи мярка "задържане под стража" на четирима българи, за които властите във Франция са поискали арест.

Срещу четиримата е повдигнато обвинение от прокуратурата на областния съд в Лион за сводничество с утежняващи обстоятелства, информира Дарик радио.

Обвиняеми са 30-годишният Румен Митков от Балчик, 35-годишният Атанас Атанасов и 34-годишният Добромир Василев от Варна, както и 37-годишният Вели Мехмед от село Пчелник. Като организирана група те са принуждавали момичета да проституират. Жертвите са предимно от Североизточна България.

Френските специални служби са работили по този случай година и половина, като през последните 10 месеца са си сътрудничили с българската „Гранична полиция." Доказани са преводи на стотици хиляди евро от Лион към нашата страна както по банков път, така и по куриер.

В хода на процеса четиримата се отказаха от възможността да бъдат предадени на френските власти. Ако бъдат обжалвани, определенията на Окръжния съд ще бъдат разгледани от Апелативния съд на 3 април.

Съгласно изискванията на закона в 7-дневен срок тричленен състав на Окръжния съд ще се произнесе по съществото на европейската заповед за задържане.