През март ще може да се наблюдава най-атрактивната част от видимия път на кометата C/2011 L4 (Panstarrs), която ще премине през перихелия си на 10 март сутринта, на разстояние 45,1 млн. километра от Слънцето. Това съобщиха от Националната обсерватория Рожен.

Кометата премина най-близо до Земята на 5 март, на разстояние 164 млн. километра, но тогава все още нямаше възможност да се наблюдава.
От нашите географски ширини първи опити за наблюдение на C/2011 L4 могат да бъдат направени на 10 март вечерта, когато кометата ще залезе един час след Слънцето и предвид очакваната си яркост, макар и трудно, има шанс да бъде забелязана с бинокъл около 45-50 минути след залеза. Ще бъде много ниско - едва на около 1,5 градуса над западния хоризонт, се казва още в съобщението.

Поради тези условия е нужно наблюденията да се извършват от място с много нисък хоризонт в посока запад (най-добре от високи планински върхове при добри метеорологични условия). Наблюдатели, намиращи се в по-неудобни условия - в низини, в близост до градове и селища, могат да опитат първи наблюдения във вечерите след 12 март, когато C/2011 L4 ще се наблюдава малко по-удобно. На 12 март вечерта, около 1 час след залеза на Слънцето кометата ще бъде на височина около 2 градуса над хоризонта, на 45' южно от планетата Уран, която тогава няма да бъде видима с невъоръжено око поради полумрака.

На 13 март вечерта C/2011 L4 ще се наблюдава на 6,5 градуса под младата Луна, която ще изглежда като тънък сърп. Тогава Луната може да послужи като ориентир за откриване на кометата във все още светлото небе след залеза.
Въпреки растящата Луна, кометата ще може да се наблюдава с невъоръжено око. Наблюдателите обаче трябва да имат предвид, че прогнозната яркост на кометите не е абсолютно сигурна - възможни са изненади както към по-високи, така и към по-ниски стойности, предупреждават астрономите.