С нелегални пестициди са били третирани ниви с пшеница в пернишкото село Зидарци, алармира шефът на отдел „Растителна защита" в местната Областна дирекция по безопасност на храните Галина Павлова, цитирана от Радио Благоевград. Препаратът е внесен нелегално у нас и не е регистриран за употреба на територията на страната. Проверка е установила, че етикетът бил на турски.

След подаден сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните е извършена проверка на място. Установен е колесар за летателното средство и камион с приготвен разтвор от пестицида. Намерени са също 10 пълни и 10 изразходвани опаковки от препарата. Те са конфискувани и ще бъдат изследвани. Земеделските производители, които ги ползват, ще бъдат глобени.

Областната дирекция по безопасност на храните работи съвместно с други институции. Галина Павлова изрази надежда каналът да бъде пресечен. По думите й първата стъпка за безопасността на храната е да се ползват продукти за растителна защита тогава, когато е необходимо, а самите продукти да са с ясен произход и да се ползват в необходимата доза.

При полета, за който е подаден сигналът, тренираната с нелегалния препарат пшеница е около 180 дка. Предполага се обаче, че количеството е много повече, тъй като освен въпросния полет е имало още няколко и то във време между 6.30 и 9.00 часа сутринта, т.е. когато инспекторите няма как да реагират, ако не получат навременен сигнал, обяснява шефът на отдел „Растителна защита".