Задълбочаване на индустриалното и научно-техническо сътрудничество между България и Индия в областта на сигурността ще бъде акцент на среща в Делхи.

Там ще се проведе 17-ата сесия на Смесения българо-индийски комитет за сътрудничество в областта на отбраната. По време на днешното си заседание правителството одобри състава на българската делегация, която ще участва в сесията, съобщават от „Дондуков 1".

От Министерския съвет уточняват, че 17-ата сесия ще се проведе тази година, съгласно приетия ротационен принцип. Съпредседател на Комитета от българска страна е заместник-министър на икономиката.

От „Дондуков" 1 припомнят, че сътрудничеството между България и Индия в областта на отбранителната индустрия датират от 1974 г., когато е създаден комитетът. През този период с различна интензивност са проведени 16 сесии и редица важни двустранни срещи на министрите на икономиката, отбраната и вътрешните работи от двете страни.

По време на предстоящата сесия в Делхи се очаква да бъдат набелязани стъпки за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество чрез нови форми, включително трансфер на технологии и възможност за организиране на съвместни производства.

На днешното си заседание правителството одобри и проект на междуправителствено споразумение на България и Румъния за сътрудничество в областта на извънредните ситуации. То определя общата правна рамка за взаимодействие в областта на превенцията, готовността и реагирането при мащабни извънредни ситуации, природни и причинени от човека бедствия и пожари, както и условията и реда за оказване на помощ в случай на бедствие, уточняват от Министерския съвет.