"Всеки законопроект да минава през демографска проверка, за да стане ясно как ще се отрази на демографията". Тази своя идея анонсира вицепремиерът Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

"Темите за демографията и демографските проблеми не са партийни и не са на едно правителство, те са дългосрочни", напомни Калфин. Според него е задължително демографската стратегия да минава през парламента, не само при приемането й. Той настоява всяка година парламентът да изслушва доклад по изпълнението на мерките, заложени в стратегията.

Становища по стратегията дават учени от БАН и експерти. До края на годината или началото на следващата Стратегията за демографската политика ще може да бъде цялостно обсъдена от парламента, обеща Калфин.

Стратегията е с хоризонт до 2030 година. В нея са заложени 6 показателя и 63 индикатора, които измерват политиката в демографската област. Адаптиране на политиката на пазара на труда към застаряването на населението, миграцията, здравният статус на населението са част от тези показатели.

Вицепремиерът е на мнение, че трябва да се говори за качеството на живот. До края на годината правителството ще внесе закон за равните възможности между мъжете и жените.

"40% е разликата между пенсиите на мъжете и на жените", посочи Калфин и поясни, че това се дължи на заплатите. Освен това, една жена работи 7 пъти повече от съпруга си в изпълнение на семейните задачи и около 3 пъти повече при отглеждане на децата.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, повтаряйки забележката на БСП, каза, че е жалко, че в залата липсва една група, която традиционно заявява готовност за реформи - Реформаторският блок.