Експерти заявиха, че японските власти имат всичко 48 часа, за да приемат екстрени мерки и да спасят света от катастрофа, чиито последствия могат да бъдат по-тежки от тази в Чернобилската АЕЦ, пише Нюз.Ру.

Междувременно японците продължават отчаяната борба за справяне със ситуацията на АЕЦ „Фукушима-1". По информация на пресата на територията на третия енергоблок може да има запас от урано-плутониево гориво, използвани за работата на реактора.

Според последни данни в град Фукушима, който е на 65 км северозападно от централата, равнището на радиация е 13,9 микросиверта на час, което е 340 пъти над нормата.

Все по-често се чуват обвинения по адрес на японските власти, че ситуацията е неконтролируема.

По последни данни възобновяването на заливането на реактора с вода е повишило внезапно нивото на радиация. От TEPCO не могат да кажат колко е нивото на радиация в района на централата на този етап.

Според представителя на МААЕ Греъм Андрю най-голямо безпокойство буди ситуацията на 4-ия реактор. Там температурата на отработено ядрено гориво съществено превишава нормата, пада нивото на охлаждащата течност и има опасност от верижна ядрена реакция.