Новият специален посланик на ООН и Аралската лига в Сирия - Лахдар Брахими, който пристигна в Дамаск на 12 септември, заяви, че кризата в страната се изостря, предаде Би Би Си.

„Пристигнахме в Сирия, за да се срещнем с нашите сирийски братя, тъй като страната е в сериозна криза и смятам, че тя се задълбочава." - заяви Брахими.

Същевременно гой изрази надежда, че трудната мисия, която му е възложена от международната общност, ще се увенчае с успех.
Преди дни специалният посланик определи пред Би Би Си мисията си като практически неизпълнима.

„Мисля, че всички са съгласни, че е необходимо да се сложи край на кръвопролитията и да се възстанови хармонията, и ние се надяваме да постигнем успех." - коментира Брахими в Дамаск.

Междувременно в покрайнините на Дамаск продължават ожесточените сблъсъци между бунтовниците и правителствените сили. Районите Елда, Хаджар ал Асвад, Саида Зейнаб, Диябия бяха подложени на артилерийски обстрел.

Визитата на Брахими в Дамаск е първата след назначаването му като специален посланик на ООН и Арабската лига на септември.

Програмата на посещението му включва срещи с президента Башар Асад, с министри от правителството му, с представители на опозицията и правозащитници.

Лахдар Брахими е сред водещите дипломати в света, участник в разрешаването на редица сложни конфликти, включително в Ливан Афганистан и Ирак. През  1989 г. с неговото посредничество беше сключено споразумението, сложило край на 15-годишната гражданска война в Ливан.