С викове „Оставка" и „Искров, излез, бъди искрен" около стотина потърпевши от кризата с КТБ дойдоха на протест пред БНБ. Те освиркваха ръководството на централната банка и настояваха по-скоро да имат достъп до спестяванията си.

БНБ и МФ обясниха на ЕК защо няма да се изплатят по-рано депозитите в КТБ

Още...

 

Засилено е полицейското присъствие в района, но движението на автомобили не е затруднено заради събралите се недоволни граждани.

Лидерът на партия „Другата България" Божидар Томалевски призова за протести до дупка. Кой иска да замете следите от грабежа под килима, попита от мегафон той. В момента сме свидетели, по думите му, на огромен пладнешки грабеж.

Крадат ни пред очите на децата ни, на жените ни, изтъкна Томалевски и допълни: „Направиха го '97-ма, пак искат да го направят". Колко пъти, какво още да ни вземат?, продължи с въпросите лидерът на „Другата България".

В България нямаше финансова криза, нямаше банкова криза и какво се случи - видяха, че има депозити по банките и решиха да ги преразпределят, подчерта Божидар Томалевски.

Да бъдат арестувани квесторите на БНБ, да бъдат бити ей тука на площада, провикна се сред тълпата възрастен мъж.

Ще излизаме повече и повече, успокои хората Божидар Томалевски.

Друг мъж пък предложи да се изгради палатков лагер пред БНБ.

Възрастна жена припомни пред недоволните, че и Вежди Рашидов организира инициативен комитет на пострадали вложители и самият той къта милиони в банката, с които не може да разполага. Жената предложи и той да се включи в гражданското им недоволство.

Припомняме, по инициатива на Вежди Решидов се учреди Инициативен комитет на клиентите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Учредителите на комитета възнамерява да съдят държавата, ако до 21 септември банката не бъде оздравена и отворена.

Да създадем един инициативен комитет и протести до дупка, предложи Томалевски.

Стана ясно, че и утре ще има протест пред БНБ. Към него щели да се присъединят миньорските синдикати и лекари, които също имали сметки в КТБ, обясни той.

Не съм съгласен парите на българските дружества, на български фирми и вложители да бъдат заложник на една група хора, които искат да продават цигари без бандерол, заяви и протестиращият гражданин Цачев. Самият той също лично е засегнат от ситуацията с КТБ.

Според него трябва да се положат всички усилия да се оздрави банката. Цачев е на мнение, че ситуацията ще се реши нарочно чак след изборите. Той смята, че трябва да се привлече по-сериозен икономически екип, който да направи задълбочен анализ на активите и пасивите на КТБ.