Според украинската Централна избирателна комисия опасност за провеждането на предстоящите президентски избори няма, въпреки напрегнатата обстановка в цялата страна.

Вотът може да се проведе и при обявено извънредно положение в някои региони, заяви зам. председателят Андрей Магера, цииран от ИТАР-ТАСС.

"Резултатите от изборите се признават независимо от броя на изборните участъци или броя на избирателните райони, където изборите не са се провели", каза той.

Той допълва, че тяхното успешно провеждане ще спре спекулациите около легитимността на настоящите власти.

По-рано и самият председател на ЦИК изрази същото мнение - че изборният ден ще протече спокойно и има само 2 пречки пред него - извънредно положение или война, но той е убеден, че властите са достатъчно разумни, за да не ги допуснат.

Предсрочният президентски вот ще се проведе на 25 май. До него се стигна след отстраняването на президента Виктор Янукович. Изпълняващ длъжността президент в момента е Олександър Турчинов. Сред регистрираните от ЦИК кандидати за държавен глава са бившият премиер Юлия Тимошенко, известният като "шоколадовия крал" и считан за фаворит Пьотр Порошенко, лидерът на комунистическата партия Пьотр Симоненко, лидерът на националистическата партия „Свобода“ Олег Тягнибок и други.