Кардиохирурзи настояват за създаването на Експертно-етична комисия, която да следи за контрола върху качеството на дейностите и правилното изразходване на средствата за тях. Това стана ясно след среща на кардиохирурзи с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Касата представи статистика, според която пациентите първо са били стентирани, след това обаче са отишли на кардиооперация.

Цифрите са предоставени за проверка от специалистите, за да се установи дали стентирането е било необходимо и защо се е стигнало до операция.

За 2013 г. са направени 18 000 хоспитализации на 15 000 пациенти. За дейност са изплатени клинични пътеки около 68 млн. лв., а 39 млн. са дадени за стентове.

За първото полугодие на 2014 г. цифрите са доста по-сериозни. Около 17 000 са хоспитализациите, 14 000 пациенти, изплатени са 64 млн. лв. за клиничните пътеки и около 24 млн. лв. за стентове.

За периода 1 януари 2013 г. до 31 юли 2014 г. са оперирани 1200 пациенти от общо 13 700 пациенти, на които са сложени повече от 2 стента. На тези 13 700 пациенти са поставени 37 000 стента, т.е средно по около 3. При проверка се оказва, че в някои случаи има пациенти дори с 12 стента.

За тези 1200 пациенти, когато са им поставени стентовете, за дейността са похарчени около 7 млн. лв. и са поставени стентове за 4 млн. лева. Впоследствие поради факта, че не са получили адекватна помощ, пациентите са отишли на кардиооперация, за която са похарчени 7 млн. за дейността и 700 000 за консумативи.

Около 11 млн. лв. касата е дала предварително за стентиране и около 7,7 млн. за операции. На практика около 6 млн. лв. НЗОК е дала излишно за тези пациенти.

Тодорова подчерта, че в никакъв случай цифрите не трябва да бъдат тълкувани в отрицателна насока. „Това, че касата е заделила тези средства в областта на кардиологията е прекрасно, защото вече инфарктът се лекува много по-успешно, че смъртността е намалена", заяви тя. Всъщност парите са дадени в полза на пациента, но се оказва, че има една група пациенти, които не са получили качествена услуга.

Вече има и предложения във връзка с решаването на този проблем. Трябва да се огледат алгоритмите на клиничните пътеки и да се поставят по-високи изисквания за насочване на пациентите към диагностика.

Това означава не общопрактикуващите лекари, а консултация с кардиолог да даде яснота дали пациентът трябва да бъде насочен към инвазивната лаборатория.

Нужно е да се сложат някои ограничения, тъй като има лаборатории в страната, при които са извършвани процедури, без да е нужно.

Кардиолозите предлагат там, където става въпрос за инвазивно лечение, да се организира комисия от представители на инвазивни кардиолози и кардиохирурзи, на която всеки по-комплициран случай да се обсъди, преди да се предприемат по-сериозни действия.

Проф. Генчо Начев, директор на болницата „Света Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия, посочи, че има случаи, когато се отчита дейност, но такава не е извършена. Проверката е установила и обратен вариант - извършена е дейност, но не е отчетена.

По думите му всичко това застрашава здравето на пациента. „Рискът за пациента трябва да бъде сведен до максималния минимум", смята Начев. Нужен е контрол на входа и последващ контрол на качеството, за да бъде по-качествено лечението на хората. По този начин ще се намали рискът от неправилно извършени процедури. От друга страна ресурсът ще се изразходва много по-ефективно.

Пословичната актуализация на бюджета на здравеопазването е загуба на пари, ако няма ясни правила за изразходване на средствата, смята проф. Людмил Бояджиев, началник на Клиниката по кардиохирургия в Националната кардиологична болница.

На срещата са обсъждани и административни мерки за измерване на персоналната отговорност в случаите, когато специалистът е допуснал грешка.

Доц. Диана Трендафилова е оптимистично настроена и се надява идеите, които предлагат, да срещнат подкрепата на Здравното министерство. По думите й, такава стъпка изисква и политическа воля. „Надявам се, че българският пациент ще получи шанс за качествено обслужване и иновативна процедура", изрази надежда Трендафилова.