Реформаторският блок ще подкрепи избора на госпожа Румяна Бъчварова за вътрешен министър, обяви реформаторът Димитър Делчев.

Нейният избор щял да гарантира, че реформите в МВР щели да продължат, заяви депутатът по време на дебатите, предшестващи гласуване оставката на Вучков и предложението на премиера Румяна Бъчварова да е новият МВР шеф.

Той й пожела смелост и мотивация, за да продължи реформите. Време няма, предупреди Делчев. България трябва да покаже напредък до юни, когато ще е устният доклад на ЕК за реформите в сектора. Гражданите също искали да видят резултати за справяне с битовата престъпност. Шенген е много важна тема, каза още Димитър Делчев.

Нечленуващият в група Велизар Енчев критикува министър-председателя, който по мнението му проявявал непрофесионализъм в избора на кадри. Борисов прилагал принципа на антиподбор. Социолог начело на МВР според Енчев бил добър избор, ако България е със скандинавски нива на престъпността. У нас ненормалното се приема за нормално, коментира депутатът. Велизар Енчев не смята, че е редно външен човек за системата на сигурността да поема МВР.

Румяна Бъчварова няма капацитет да управлява МВР, изтъкна той. Според него тя била кадрово безумие. Целта й начело на силовото ведомство била да не хване купения вот на изборите. МВР нямало да предприеме нищо срещу купения вот в циганските махали.
За ума на всеки владетел може да се съди по хората, които го заобикалят, цитира той Макиавели.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че новият министър ще трябва да се справя с битовата престъпност. Това изисква сериозна концентрация върху този проблем, смята той. Патриотът настоява за повече полиция по тези населени места, където царува битовата престъпност. МВР е факторът, който трябва да противостои на този проблем, смята Каракачанов.

Друг проблем според него е бежанската вълна. Вие поемате един ресор във време, в което ще са нужни много усилия, обърна се той към Румяна Бъчварова.

Патриотите щели да я подкрепят, но и щели да очакват конкретни резултати.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев изтъкна, че реформаторите участвали във властта заради смелостта за реформи. Той благодари на Веселин Вучков за проведената реформа и за това, че посочил проблемните области, за да се случат тези реформи.

Исторически и манталитетно външна на ченгеджийницата в МВР - това бил личният мотив на Кънев да подкрепи Румяна Бъчварова. МВР трябвало да стане не ченгеджийско блато, а част от една реформирана администрация, настоя реформаторът.