16-годишният Галин Николов, чието тяло беше намерено вчера, е убит от своя връстник Иван Янакиев, в съучастие с още две момчета на 17 години. Това съобщи на брифинг днес комисар Стоян Драгнев.

Припомняме, момчето е обявено за общодържавно издирване от май месец тази година.

Родителите на Галин сигнализирали за изчезването на сина си на 21 май, но по тяхна молба случаят не е оповестен в медиите.

В същия ден около 13.00 часа Галин е качен насила в лека кола от три момчета. Първоначално те искали да вземат ключа му за да откраднат пари от дома му, тъй като родителите му скоро били продали имоти.

След като Галин отказва да даде ключа връстниците му го пробождат три пъти - в корема, кръста и врата.

Изкопават плитък гроб в подножието на Бакаджика и го заравят. Убиецът се връща на училище, а един от съучастниците дори заминава след два дни да празнува абитуриентския си бал в Турция.

След няколко дни тримата отново се връщат на мястото, за да изровят трупа на момчето. Завързват го с кабел за краката и го местят в предварително изкопан по-дълбок гроб.

Вчера момчетата са направили пълни самопризнания пред съдия и са посочили мястото, където е извършено убийството.

Намерена е и кирката, с която е изкопан гробът на убитото момче, мобилният му телефон и други веществени доказателства. 

Задържаният за убийството Иван Янакиев е осъждан 4 пъти в рамките на две години - за побои и нанасяне на телесна повреда. Една от присъдите му е условна, а останалите три са били - пробация. Дори същия ден се е разписал в пробационната служба, поясни комисар Драгнев.

Обвинения към съучастниците, участвали в заравянето, а по-късно и в преместването на трупа все още не са повдигнати. Единият вече е студент в София, а другият работи.

Убиецът в момента е на 18 години и учи в една от елитните гимназии в Ямбол. В момента на извършване на престъплението убиецът е бил непълнолетен.

Задържаният се е държал нагло с полицаите, извършили разпита, дори ги е обвинил, че го тормозели.

Ако не го бяхме разкрили, щяха да станат още убийства, категоричен е комисар Драгнев.