Напрежението в Гърмен изважда на преден план един хроничен проблем на българското общество. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той призова за ангажиране с първопричината за появата на подобни проблеми. Ромският въпрос е стратегически важен за българската държава. Проблемът бил социалното изключване на ромската общност, категоричен е Местан.

От ДПС настояха за интеграция на ромите.

Катуница, Гърмен и други проблеми били въпрос на политическа отговорност. Този проблем обаче не бил оцветен политически.

Местан настоя да не се спекулира с това, че проблемите в община Гърмен се генерирали от това, че общината се управлява от човек на ДПС. Лидерът на формацията изтъкна, че подобни проблеми имало в общини, които не се ръководят от кметове на ДПС.

Необходима е цялостна политика на интеграция, настоя Местан. Той настоя още за равенство пред закона и достъп до образование на всички граждани. Всички български граждани трябвало да осигурят достъпа на децата си до предучилищно образование. В същото време в ромските махали нямало достъп на децата до детски градини.

Над 80% от отпадналите от образователната система деца са от ромската общност, заяви Лютви Местан. От училище отпадали роми, които не са имали достъп до детска градина, изтъкна той. Ще се направи ли нещо в тази посока, както попита лидерът на ДПС, или щяло да се прави политика „дрън-дрън-ярина".

Детска градина за всяко българско дете, настоя Лютви Местан. От ДПС поискаха национална програма за осигуряване на детска градина за всяко българско дете.

По думите на лидера на партията, престъпността не била етнически проблем. Имало концентрация на битови престъпления в определени общности. Затова трябвало да се види първопричината. Проблемът е социален, не етнически, категоричен бе Лютви Местан.