Граждани се оплакаха на премиера Пламен Орешарски от непосилните лихвени нива на Българската банка за развитие за малкия и среден бизнес. На редовната си месечна среща с гражданите, премиерът обясни, че притесненията им са неоснователни.

6% е лихвата по пакетите на Българската банка за развитие за малък и среден бизнес. Банката е банка, а не субсидираща институция, обясни министър-председателят.

Трудно могат да се разсекретят договорите, в които има две страни без съгласието на една от страните, каза премиерът по повод желанието на гражданите за разсекретяване на договорите в енергетиката.

Според него по датата на сключване на договорите в енергетиката може да стане ясно кой ги е подписал.

В момента в енергетиката няма баничари и еколози, както имаше в предишния мандат, това мога да ви го гарантирам, посочи Пламен Орешарски в отговор на въпрос как се назначават кадрите в енергетиката.

По темата енергетика, той каза, че сега е важно да подготвим процедурата за удължаване срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Това ще бъде постигнато, категоричен е той. Реално можем да удължим тези срокове между 15 и 20 години, според министър-председателя.

Друг въпрос бе за защита на типично българските сортове и политиката на страната ни в тази посока. Той успокои, че типично българските сортове са защитени, като припомни дебата в ЕС за „розовите домати".

Родните сортове няма да бъдат забранявани, увери Пламен Орешарски. Има такива опити опити на ЕК, не бих казал злонамерени, а са опити по-скоро за стандартизиране на сортовете, обясни той. Подобни „нападения" е имало и срещу маслините.

Не бих подкрепил създаване на магазини за изцяло български стоки, каза още той по повод настояването на гражданите за БГ магазини само със стоки родно производство. На чисто търговски принцип не е рационално да се разделят магазините според стоките, категоричен е Пламен Орешарски и каза, че голяма част от българските продукти се произвеждат от чужди суровини.