Гърците теглят спестяванията си от банките, след като Атина вече няколко месеца не може да се разбере с международните кредитори и е пред опасност от фалит и напускане на еврозоната.

Вчера от гръцките банки са изтеглени 600 милиона евро. Това е 2,5 пъти повече от изтеглените средства в петък.

В неделя на Гърция й бяха нужни само 45 минути, за да напусне преговорите с кредиторите, които искат налагане на строги мерки за икономии в замяна на отпускане на повече от 7 милиарда евро по спасителната програма.

Атина пък настоява за преструктуриране на дълга. Гръцкото правителство е против орязване на социалните плащания. Страната трябва да внесе 1,6 милиарда евро в Международния валутен фонд до края на юни.

Следващата важна среща ще бъде в четвъртък, когато финансовите министри на еврозоната ще се срещнат в Люксембург.

ЕЦБ може да изтегли помощта за извънредна ликвидност от гръцките банки - около 70 милиарда евро.

В същото време лидерът на гръцката центристка партия „То потами" призова премиера Ципрас да постигне споразумение с кредиторите.

Ставрос Теодоракис заяви, цитиран от Ройтерс, че неговата партия е готова да подкрепи в парламента всяко споразумение, което ще помогне на Гърция да остане в еврозоната.

Той поясни, че Ципрас му е съобщил, че все още има „две или три" стъпки, които Атина може да направи, за да излезе от безизходицата с кредиторите.

Призовавам премиера да приеме, че гръцката икономика отчаяно е на лимита. Гръцкото общество страда от постоянното отлагане на споразумението, каза Теодоракис след среща с гръцкия премиер.