Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия ще намали доставките на газ за Европа, ако в случай Украйна открадне от транзитния газ, за да покрие нуждите си, съобщават руски медии.

Съществува голям риск с транзита. Ако забележим, че нашите украински партньори започнат да крадат от нашия газ по експортния газопровод както през 2008 г., то ние както през 2008 година ще започнем последователно да съкращаваме подаваното количество газ, подчерта руският държавен глава на пресконференция в Белград.

„Но много се надявам това да не се случи", каза Путин.

Иначе той обеща на Европа, че Русия ще осигури нужното количество газ за предстоящия зимен период.

Русия винаги е била надежден доставчик, ние имаме достатъчно ресурси, заяви той.

Президентът на Русия също говори и за „Южен поток". Русия няма едностранно да строи „Южен поток", този проект е изключително изгоден за Европа, смята той.

Не можем сами да изградим газопреносна система, която струва милиарди долари, подчерта руският лидер и добави, че европейските партньори трябва да решат дали се развива този проект или не.

Според него проектът е изгоден за европейските потребители, тъй като той може да помогне за намаляване на транзитния риск. По думите му намесата на политика в проекта „Южен поток" нанася големи вреди на икономиката.

Припомняме, Путин е на визита в Сърбия по повод 70 години от освобождаването на града от нацистите при съвместна операция на съветските и югославски войски през Втората световна война.